Kombinált rendszerek: gáz- és szilárdtüzelésű kazán napkollektorral

Kombinált fűtési rendszerek:

Gáz- és szilárdtüzelésű kazán napkollektorokkal

(Időszakos szolár fűtés)

Gyakran merül fel az igény többféle fűtőberendezés kombinálására, egy közös fűtési rendszerben való működtetésére. Ennek számtalan oka lehet: a mindenkor legolcsóbban elérhető energiaforrás használata, esetleg a megújuló energiák hasznosítása.

A feladat nem egyszerű: különböző igényű készülékekből kell olyan rendszert felépíteni, amiben mindegyik megfelelően tud működni akkor is, ha egyenként alapvetően más és más működési feltételekkel rendelkeznek. Gondoljunk bele, van egy szilárdtüzelésű berendezésünk, ami magas üzemi hőmérsékleten tud csak működni és időnként emberi közreműködést igényel (például utántöltés), és van egy kondenzációs gázkazánunk, ami alacsony hőmérsékleten dolgozik csak hatékonyan, de teljesen automatikus. És szeretnénk még ingyenes, megújuló energiát is, nem csak a "megszokott" használati melegvíz előállításra, hanem fűtésre is!

A High Six Team Kft. megoldása

A kombinált fűtési rendszerek szép példája a mádi Furmintház, ahol egy komoly, nagy teljesítményű Paradigma AquaSolar napkollektor rendszer szállítja az ingyenes napenergiát a fűtési rendszer számára, ami egy megfelelően nagy méretű, 2000 literes puffer tárolóba kerül. Erre a tárolóra csatlakozik az épület másik részén elhelyezett pellet tüzelésű kazán és a Paradigma gázkazán is. A tárolóból történik az épület fűtése és ez szolgáltatja az energiát a használati melegvíz előállításához is, a 300 literes HMV tároló számára.

A hat darab, fagyálló folyadék nélkül működő, összesen 30 m2 felületű AQUA PLASMA napkollektor két részre osztva, az épület két különböző, de egy irányba néző tetősíkján kapott helyet.

A rendszer működését a Paradigma SystaComfort II szabályozó felügyeli: a SystaSolar Aqua II szabályozóval együttműködve gondoskodik az elsődleges, ingyenes hőforrás, a napenergia optimális hasznosításáról és összehangolja a két kazán üzemét.