Kombinált rendszerek: Hőszivattyú napkollektorral

Kombinált fűtési rendszerek:

Talajszondás hőszivattyú napkollektorokkal

(időszakos szolár fűtés)

Ahogy egyre melegebbek a nyarak, megnövekedett az igény az épületek hűtésre is. Az ideális megoldás egy olyan rendszer lenne, amely képes a fűtést, a hűtést és a használati melegvíz előállítást is el tudja látni, természetesen kellően alacsony üzemköltségek mellett. Ezekben az esetekben a felületfűtési-hűtési rendszerek jelentenek nagyon jó megoldást. Télen az embereket kellemes meleg felületek veszik körül, és ennek van egy olyan előnye is, hogy a teret melegebbnek érzik, mint az amilyen meleg valójában. Az eredmény, hogy a fűtési hőigény a jobb hőérzet miatt akár 10%-kal is alacsonyabb lehet, ami közvetlen megtakarításként jelentkezik.

A padló-, fal- és mennyezetfűtések alacsony, 30-40°C hőmérsékletű vízzel dologznak, ami mind az ingyenes energiát szolgáltató napkollektoroknak, mind pedig a hőszivattyúknak is ideális.

A mennyezet és a fal a fűtésen túl nyáron hűtésre is alkalmas. Ekkor a csövekben nem meleg, hanem hideg, 16-18°C fokos hőmérsékletű víz kering. Ez előállítható levegős hőszivattyúval is, de a talajszondás hőszivattyúesetén a talajszondákról közvetlenül ingyen is levehető. Ekkor a talajszondák ára, a szondás hőszivattyú kivitelezési többletköltsége belátható időn belül megtérül.

A High Six Team Kft. megoldása

A rendszer központi eleme a Paradigma AquaEXPRESSO II tároló, amely egy megfelelő méretű fűtési puffer tároló ráépített frissvíz modullal. Erre csatlakozik a német SIMAKA gyártmányú SIMATRON talajszondás hőszivattyú és az időszakos szolár fűtésre alkalmas Paradigma AquaSolar napkollektoros rendszer.

A felületfűtési rendszer az épület hűtésére is alkalmas. Nyáron a talajszondákról érkező hideg víz a mennyezetet hűti, kellemes belső klímát szolgáltatva szinte üzemköltség nélkül.