Napelemes áramtermelés

Manapság egyre nagyobb problémát jelent a növekvő energiaigények kielégítése, mivel a fosszilis energiahordózok (szén, olaj, földgáz) világpiaci ára napról-napra növekszik. Ezáltal a villamos energia ára is nő. Az árnövekedés miatt arra törekszünk, hogy más jobb és olcsóbb alternatív megoldásokat találjunk. A mai napig is található olyan hely, ahol a villamos energia nem elérhető, például: tanyákon. Ezeken a helyeken villamos energiát állíthatunk elő napelemek segítségével.

A napelem egy félvezető tábla, mely átalakítja a fénysugárzás energiáját villamos energiává. Általánosságban elmondható, hogy egy négyzetméter napelem kb. 100-130 W teljesítmény leadásra képes. A háztartási készülékek nagy része váltóárammal (alternating current = AC) működik, a napcella viszont egyenáramot (direct current = DC) termel. A DC/AC alakításához feszültség átalakító berendezésre (inverter) van szükség. Az inverter feladata az egyenáram átalakítása váltóárammá. A fentiekből adódik, hogy a napelemes más néven fotovoltaikus rendszer főbb egységei a napelem és az inverter.

A napelemes rendszer segítségével megtermelt villamos energiát felhasználhatjuk közvetlenül a berendezéseink működtetéséhez, ebben az esetben fölösleges villamos energiát nem termelünk. Abban az esetben, ha az épület fogyasztása kevesebb mint a megtermelt villamos energia, akkor a felesleges energiát akkumulátorokban tárolhatjuk. Az akkumulátorokkal rendelkező napelemes rendszer, a magas akkumulátor költség miatt nem terjedt el. Abban az esetben, ha a felesleges villamos energiát szeretnénk visszatáplálni a villamos hálózatba, szükségünk van egy mérőre, mely méri az elfogyasztott és visszatáplált villamos energia mennyiségét. 

1. Napelemek

2. Inverter

3. Házi elosztó szekrény

4. Fogyasztók

5. Mérőóra

6. Áramszolgáltatói hálózat