Szélturbinás áramtermelés

Manapság egyre nagyobb problémát jelent a növekvő energiaigények kielégítése, mivel a fosszilis energiahordózok (szén, olaj, földgáz) világpiaci ára napról-napra növekszik. Ezáltal a villamos energia ára is nő. Az árnövekedés miatt arra törekszünk, hogy más, jobb és olcsóbb alternatív megoldásokat találjunk. Villamos energiát állíthatunk elő szélturbinák segítségével. Ajánljuk olyan helyekre, ahol a villamos energia nem elérhető, például: tanyákon, vagy alacsony energia felhasználású épületekhez. Szélturbinás áramtermelés esetében a szél erejével meghajtott turbina mechanikai áttét segítségével generátort forgat, ezáltal a generátorban feszültség indukálódik.

Szélturbinás áramtermelő rendszer csak az áramtermelő egységben különbözik a napelemes áramtermelő rendszertől.

Kapcsolási rajz

 

A szélturbinákat áramtermelésre sokféleképpen alkalmazhatjuk. A következőkben bemutatunk néhány alkalmazási lehetőséget:

Mezőgazdasági felhasználás

Magán jellegű felhasználás

 

Azokon a helyeken, ahol a villamos energia hálózat kiépítése nem lehetséges, ott tökéletes megoldás a szélkerék használata:

 

 

Családi házak áramellátására

 

Utcai világításra

 

 

Telekommunikációs épületek áramellátására Hibrid (napelemes és szélturbinás rendszer) kiépítését olyan helyekre ajánljuk, ahol a nap 24 órájában megújuló energiaforrásból szeretnék fedezni az áramfogyasztást, mivel a két rendszer kiegészíti egymást.

Kapcsolási rajz